Delphi32's Jeanneau 32.2 L'avalanche

De Defender-27 heeft plaatsgemaakt voor een Jeanneau 32.2. Valt er ook nog te zeilen met deze comfortcontainer?

27 januari 2010

Nog meer winter

Kreeg ik gisteren op mijn kop van Liesbeth dat ik nog niet eens geschreven had dat...!

Laat ik maar bij het begin beginnen dan. Terug naar afgelopen maandag. De thermometer thuis twijfelt of het vriest danwel dooit, de wind doet iets rustigs uit het noorden, de kinderen zijn naar school, kortom: het water roept!
Die roep blijkt wel van een ijskoude stem te komen als we eenmaal aan boord zijn: buiten is het net zo warm als binnen. De kachel mag aan, we weten inmiddels dat deze de boot verwarmt met een tempo van 4 graden per uur. Ondertussen kunnen wij nog wat dingetjes opruimen, koffie drinken (lees: handen warmen), nieuwe marifoon installeren, dubbele landvasten opruimen. Na een laatste check bij het water (is de mist niet toch te erg?) besluiten we de twijfels overboord te zetten en gewoon te gaan!

Terwijl de motor langzaam warm staat te draaien maken we nog snel een afvaart- en een tochtplannetje. En als de trouwe tweepitter laat merken dat hij klaar is voor vertrek, gaan de trossen los en varen we kalm de haven uit. Acht tot tien knopen wind uit het noorden, aandewinds koersje en zeilen maar richting Willemstad. Ik maak solo een gijpje zodat we na ruim een uur varen alweer de zeilen strijken en de boot weer klaarmaken voor de rest van de winter.

Was het koud? Of beter gezegd: kregen we het koud? Tja, met volledig zeilpak over winterjassen en dubbele lagen broek aan, zagen we er vast als maanlandertjes uit, maar echt koud kregen we het niet. Zelfs Liesbeth klaagde enkel over kouwe tenen, maar dat doet ze ook 's avonds voor de spreekwoordelijke open haard. De clou was wel om in beweging te blijven en, als je het toch koud kreeg, snel even te schuilen onder de buiskap. Uit de wind was het goed toeven. Ik hou wel van die frisse tochtjes. Jammer dat de Haringvlietbrug niet (eigenlijk: zeer beperkt) draait.