Delphi32's Jeanneau 32.2 L'avalanche

De Defender-27 heeft plaatsgemaakt voor een Jeanneau 32.2. Valt er ook nog te zeilen met deze comfortcontainer?

30 september 2009

Nieuws van het botenfront

Het is niet voor niets al een tijdje wat rustiger op mijn blog. We zijn namelijk na de vakantie tot de conclusie gekomen dat we eigenlijk wel wat groter willen varen: de kinderen groeien op en daarmee neemt de behoefte aan privacy toe, een groter schip vaart wat rustiger op woelig water en kan opties kwijt (kachel, oven) die in de Defender eigenlijk niet passen. Last but not least: de kids willen een zwemplateau op de boot...
We hebben al onze eisen op een rijtje gezet en een budget vastgesteld. Vereiste nummer 1: eerst de huidige boot verkopen. Daarom heb ik wat advertenties aangemaakt op diverse sites, inmiddels al een vijftal mensen rondgeleid. Vereiste nummer 2: een boot die hoog scoort op onze wensenlijstjes en die binnen het budget valt.
Eigenlijk puur toevallig liep ik tegen een aangeboden schip aan, met optie tot inruil van onze huidige boot. Alhoewel deze in huidige staat niet helemaal aan onze eisen voldeed, was onze verwachting dat we hem binnen de gestelde grenzen naar het gewenste niveau konden tillen. De boot lag nog maar net in de haven toen we de eerste bezichtiging deden; we waren zeer te spreken over het model en het interieur (wat een ruimte!).
Een week later ben ik met Olav Cox aan de slag gegaan om het schip technisch te keuren. Daar kwam een waslijst aan issues uit, allemaal kleine zaken die bij elkaar toch wel om actie vroegen. De verkoper, Rob Krijgsman, dealer van Jeanneau in zuidelijk Nederland, wilde die allemaal voor ons repareren en de extra opties inbouwen. Liesbeth nam de onderhandelingen op zich en wist hier een prachtig resultaat te behalen, waardoor we dus ineens vandaag ons eigenaar mogen gaan noemen van een nieuw schip!
Jeanneau 32.2
Er wordt nog even gesleuteld aan de boot (kachel, dek hardware) voordat de overdracht plaatsvindt, maar de verwachting is dat we in de herfstvakantie kunnen opstappen op deze voor ons totaal nieuwe ervaring. Een achterkajuit die groter is dan ons bed thuis; een oven, douche, kaartplotter, stuurwiel, stuurautomaat, radio/cd, vrijwel ongebruikt interieur.. dit ziet eruit als een boot waarmee we echt jaren vooruit kunnen!

13 september 2009

Grevelingen: vaargebied

Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer in Europa met een oppervlakte van zo'n 11.000 ha. Dat klinkt heel groot en dat is het waarschijnlijk ook, maar voor de zeiler die mijlen wil maken is het eigenlijk wat aan de kleine kant. Van Bruinisse (oostkant) naar Scharendijke (west) is een half dagje varen. Door de ligging van het meer, grofweg van zuidoost naar noordwest, is het vaak goed bezeild, maar de afstanden tussen de havens onderling is nogal kort. Dat valt natuurlijk op te lossen door niet in rechte lijnen te varen. Zo zijn we van Brouwershaven naar Scharendijke gevaren in ruim 2 uur: rechtstreeks is het misschien 2 mijl, maar als je om Hompelvoet vaart is het ineens een uitdagend tochtje.

Hompelvoet is een van de (deels kunstmatige) eilandjes in de Grevelingen; sommige daarvan zijn natuurgebied en maar zeer beperkt toegankelijk. Mosselbank a.k.a. Borrelplaat, Ossehoek en Archipel zijn wel voorzien van openbare aanlegsteigers; je koopt bij een van de havens een kaart voor 7 dagen en mag dan steeds maximaal 3 dagen op dezelfde plek blijven liggen. Behalve een steiger en een toilet zijn er geen voorzieningen op deze eilandjes, zorg dus dat je accu's goed vol zitten en dat de capaciteit afdoende is voor je stroomverbruik.

De Punt
Mosselbank

Je ligt dan lekker beschut, rustig en donker met een beperkt aantal andere gasten. Absolute aanrader.

Naast de openbare aanlegplaatsen zijn er natuurlijk ook wat haventjes. Ga naar Ouddorp om even lekker te eten, er zitten een paar leuke restaurants op 10 minuten lopen van de jachthaven. De fameuze Post Ouddorp is hier ook gevestigd. Boodschappen doen kan goed in Brouwershaven; daar zit ook een restaurant dat de moeite waard is om met een bezoekje te vereren. Hoewel niet al te groot, weten de eigenaar en de chef-kok toch een goed menu voor ons gezelschap samen te stellen in De Brouwerie.